top of page

Cecina (czyli takie coś)

Jest to placek z mąki z ciecierzycy, nazywany także farinata lub socca. Danie kuchni włoskiej, czyli mało składników, świetny efekt.

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_CI

2 blaszki z piekarnika (na 4 osoby)

  • 300g mąki z ciecierzycy 

  • 750ml wody 

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 4 łyżki oliwy

  • dowolne warzywa (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę i stopniowo dodawaj mąkę (z solą). Dokładnie wymieszaj aż do pozbycia się grudek. 

  2. Następnie dodaj 4 łyżki oliwy. Ciasto ma mieć konsystencję pitnego jogurtu. 

  3. Odstaw na minimum godzinę. 

  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dwie blachy do pieczenia posmaruj obficie oliwą, tak żeby na całej powierzchni zrobiła się warstwa. 

  5. Ciasto wylej na grubość 0,5-1 cm. Piecz 20-25 minut do zrumienienia. 

  6. Wyjmij z piekarnika, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Cecinę możesz upiec z warzywami, np. różyczkami brokułu, liśćmi jarmużu, zielonymi szparagami. Podzielone na małe cząstki warzywa, rozłóż na blasze i zalej warstwą ciasta. 

Przepis podstawowy poznałam dzięki książce Alfredo Boscolo i Leonardo Masi Kuchnia Dantego (wyd. Nisza).

Cudna jest to lektura, nie tylko kulinarna. Można potraktować jako elementarz kuchni włoskiej.  

bottom of page