Przygotowanie:
-
Do miski wlej wodę i stopniowo dodawaj mąkę (z solą). Dokładnie wymieszaj aż do pozbycia się grudek.
-
Następnie dodaj 4 łyżki oliwy. Ciasto ma mieć konsystencję pitnego jogurtu.
-
Odstaw na minimum godzinę.
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dwie blachy do pieczenia posmaruj obficie oliwą, tak żeby na całej powierzchni zrobiła się warstwa.
-
Ciasto wylej na grubość 0,5-1 cm. Piecz 20-25 minut do zrumienienia.
-
Wyjmij z piekarnika, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem.
Cecinę możesz upiec z warzywami, np. różyczkami brokułu, liśćmi jarmużu, zielonymi szparagami. Podzielone na małe cząstki warzywa, rozłóż na blasze i zalej warstwą ciasta.
Przepis podstawowy poznałam dzięki książce Alfredo Boscolo i Leonardo Masi Kuchnia Dantego (wyd. Nisza).
Cudna jest to lektura, nie tylko kulinarna. Można potraktować jako elementarz kuchni włoskiej.