Długi okres przechowywania, czyli jak małe nasiona przeciwdziałają wielkiemu marnotrawstwu
Fasola, groch, soczewica i ciecierzyca to małe, twarde i suche nasiona. To cechy, dzięki którym mogą zrobić zawrotną karierę w międzynarodowym transporcie. Dobrze znoszą podróż i długie przechowywanie – w sklepie albo na domowej półce. Nie psują się, więc generują bardzo małe straty.
Błahostka?
Niekoniecznie.
Aktualnie na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Jest to ponad 1,3 miliarda ton żywności rocznie - taka ilość wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat (1).
Duża część żywności marnowana jest przez konsumentów na etapie domowej lodówki, czyli wyrzuconej bułki, banana czy plasterka wędliny. Marnując żywność marnuje się wodę, energię i ludzką pracę.
Jedna tona zmarnowanej żywności emituje do atmosfery 4 tony CO2.
Dzielne nasiona z ekipy be strąk rzadko lądują w koszu!
Źródła:
1. Federacja Polskich Banków Żywności: Raport Federacji Polskich Banków Żywności - Nie Marnuję Jedzenia 2018.