Fasola ze szpinakiem
(lub botwinką lub szczawiem)
Składniki na 4 porcje:
-
400-450g białej ugotowanej białej fasoli
-
1 pęczek szpinaku w liściach
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
pół papryczki chili
-
kilka łyżek oliwy (lub masło + oliwa)
-
sok z połowy cytryny
-
garść koperku i garść natki lub innych ziół
-
sól i pieprz
-
ser feta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Szpinak umyj, oddziel łodyżki i drobno je pokrój, liście pokrój oddzielnie.
-
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż je na niedużym ogniu aż zaczną pachnieć, dorzuć łodyżki szpinaku.
-
Dodaj fasolę i pozwól jej się trochę zrumienić z każdej strony. Dodaj liście szpinaku i duś razem, aż liście zwiędną. Zdejmij z kuchenki, dodaj posiekaną szczodrą garść koperku
i natki oraz sok z cytryny, dopraw do smaku. Wymieszaj i przełóż do miski.
Możesz podać posypane serem feta, polane oliwą lub innym dobrym olejem, samą albo
z pieczywem lub kaszą. Danie jest kwaśne, świeże i sycące.
Wariacje:
-
Botwinka – łodyżki i buraczki botwinki pokrój i podsmaż razem z cebulą, liście dodaj na koniec. Kolor jest obłędny!
-
Szczaw – dodaj mniej soku z cytryny, i dopraw wg uznania (szczaw jest kwaśny)
-
Jarmuż – użyj liści jarmużu (oderwij je od twardych łodyg) podzielonych na małe kawałki i dodaj je do fasoli na trochę dłużej niż szpinak.
-
Dymka zamiast cebuli - dodaj ją do smażenia razem z fasolą zamiast szklić ją na oliwie. Danie będzie wyrazistsze, ale też jeszcze bardziej świeże.