Frijoles refritos - fasolka podsmażana
Składniki na 4 porcje:
-
fasola pinto - 1,5 szklanki ugotowanej w stylu meksykańskim
-
2 małe cebule
-
świeża papryczka chili
-
4 łyżki oleju
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz
-
garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
-
Fasolę ugotuj z małą cebulą i świeżą papryczką chili.
-
Cebulę pokrój na drobne kawałki, a czosnek posiekaj. W garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i podsmaż aż będzie miękka, około 3 minut. Dodaj czosnek, podsmażaj jeszcze minutę.
-
Na patelnię dodaj fasolę razem z wodą z gotowania. Zmiksuj fasolę na masę za pomocą blendera, dodając w miarę potrzeby więcej wody. Możesz także użyć tłuczka do ziemniaków. Gotuj jeszcze 15 minut. Masa ma być odparowana, ale nie za gęsta, jak gęsty dip.
-
Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę.
-
Zjadaj z tortillą, plackiem, chlebem albo nachosami.