Fasola Piękny Jaś
Moczenie 4-12h
Gotowanie 40-70min
1. Namocz fasolę metodą klasyczną lub szybką.
2. Na każdą szklankę suchej fasoli użyj 2 szklanki wody. Jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle, aby przykrywała fasolę.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5h (aż wyciągnięte nasiono będzie miękkie).
Im fasola drobniejsza tym szybciej się ugotuje.
1 szklanka suchych =
2 szklanki ugotowanej
Groch (połówki)
Nie trzeba moczyć!
1. Opłucz nasiona w zimnej wodzie.
2. Na każdą szklankę grochu użyj 2 szklanki wody, jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle aby przykrywała groch.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut
1 szklanka suchego = 2 szklanki ugotowanego
Soczewica
Nie trzeba moczyć!
1. Opłucz w zimnej wodzie.
2. Na każdą szklankę soczewicy użyj 2,5 szklanki wody, dolej jeśli zabraknie podczas gotowania.
3. Gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut, aż będzie miękka (czerwona i żółta mogą się rozpadać, zielona pozostanie sypka).
1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej
Ciecierzyca
Moczenie 4-12h
Gotowanie 40-60min
1. Namocz ciecierzycę metodą klasyczną albo szybką.
2. Na każdą szklankę namoczonej ciecierzycy
użyj 3 szklanki wody, jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle aby przykrywała fasolę.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 h
(aż wyciągnięte nasiono będzie miękkie).
1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej
Fasola Pinto
Metoda meksykańska bez moczenia
Gotowanie ok 2-2,5h
1. Fasolę wypłucz.
2. Na każdą szklankę fasoli użyj 2,5 szklanki wody, dolewaj w czasie gotowania.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 h, aż będzie miękka.
1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej