top of page
Projekt_bez_tytułu.png

Fasola Piękny Jaś

Moczenie 4-12h

Gotowanie 40-70min

1. Namocz fasolę metodą klasyczną lub szybką

2. Na każdą szklankę suchej fasoli użyj 2 szklanki wody. Jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle, aby przykrywała fasolę. 

3. Gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5h (aż wyciągnięte nasiono będzie miękkie).

Im fasola drobniejsza tym szybciej się ugotuje.

1 szklanka suchych =
2 szklanki ugotowanej

Groch (połówki)

Nie trzeba moczyć!


1. Opłucz nasiona w zimnej wodzie.
2. Na każdą szklankę grochu użyj 2 szklanki wody, jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle aby przykrywała groch.  
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut 

1 szklanka suchego = 2 szklanki ugotowanego

Projekt_bez_tytułu.png

Soczewica

Nie trzeba moczyć!

1. Opłucz w zimnej wodzie.
2. Na każdą szklankę soczewicy użyj 2,5 szklanki wody, dolej jeśli zabraknie podczas gotowania.
3. Gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut, aż będzie miękka (czerwona i żółta mogą się rozpadać, zielona pozostanie sypka). 

1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej

Ciecierzyca

Moczenie 4-12h

Gotowanie 40-60min


1. Namocz ciecierzycę metodą klasyczną albo szybką
2. Na każdą szklankę namoczonej ciecierzycy

użyj 3 szklanki wody, jeśli zabraknie podczas gotowania dodaj tyle aby przykrywała fasolę.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 h

(aż wyciągnięte nasiono będzie miękkie). 

1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej

Projekt_bez_tytułu.png

Fasola Pinto

Metoda meksykańska bez moczenia

Gotowanie ok 2-2,5h

 

 

1. Fasolę wypłucz.

2. Na każdą szklankę fasoli użyj 2,5 szklanki wody, dolewaj w czasie gotowania.

3. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 h, aż będzie miękka. 

1 szklanka suchej =
2 szklanki ugotowanej

bottom of page