Jest jedno "ale", czyli jak nie odlecieć w kosmos
Z ekipą be strąk można mieć pewien problem.
Wszyscy bohaterowie mogą odpowiadać za dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Gromadzenie nadmiaru gazów jelitowych może powodować wzdęcia i bóle brzucha, a co za tym idzie, np. stres na ważnym spotkaniu.
No cóż. Nic nie jest idealne.
Za jelitowe rewelacje odpowiadają m.in. oligosacharady z rodziny rafinozy i stachiozy, które nie rozkładają się w procesie trawienia i przechodzą nietknięte aż do jelita grubego. Tam rozprawiają się z nimi bakterie. W wyniku tego procesu bakterie są odżywione, jednak jednocześnie wydalany jest dwutlenek węgla i inne związki powodujące niepożądane skutki (1).
Ale spokojnie, są na to rady! Zabiegi takie jak moczenie, gotowanie i dodawanie przypraw skutecznie zmiejszają ilość lub neutralizują niebezpieczne związki (1, 2, 3).
Z drugiej strony - wzdęcia mogą być spowodowane dużą ilością błonnika, która zjadana jest w każdym strączkowym daniu. Jeśli na co dzień ilość błonnika w Twojej diecie jest daleka od zalecanej, warto dać strączkom więcej niż jedną szansę i przyzwyczajać układ pokarmowy do ich częstszej obecności. Okazuje się też, że często negatywne skutki są mniejsze niż niektórzy sobie wyobrażają (4).
Nie bój się i nie unikaj - nasiona z ekipy be strąk chcą być Twoim przyjacielem.
Źródła:
1. Wieczorek C., Sionek B., Przybylski W., Lahuta L.B.: Wpływ obróbki kulinarnej nasion roślin strączkowych na zawartość rozpuszczalnych węglowodanów. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2016, 584: 139–150.
2. Vidal-Valverde C, Frías J, Valverde S.: Changes in the carbohydrate composition of legumes after soaking and cooking. Journal of the American Dietetic Association 1993, 93: 547-550
3. Fabbri A.D.T., Crosby G.A.: A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science 2016, 3: 2–11.
4. Winham D.M., Hutchins A.M.: Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutrition Journal 2011, 10: 128