top of page

Zupa z młodej kapusty z ciecierzycą 

Garnek zupy

  • 1 cebula

  • 1 duża marchew

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 4 średnie ziemniaki

  • połówka główki młodej kapusty (lub włoskiej) (ok. 350g)

  • pęczek koperku

  • 1,5 l bulionu

  • 1 puszka/ słoik ciecierzycy 

  • 1 łyżeczka tymianku

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_CI

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w półtalarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, poszatkuj kapustę, oddziel łodyżki koperku i drobno pokrój, a listki posiekaj z grubsza.

  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj 5 minut, dodaj czosnek, tymianek i łodyżki koperku. Po chwili dodaj ziemniaki i marchew, kapustę, dobrze wymieszaj. Zalej warzywa bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dodaj ciecierzycę bez zalewy i gotuj jeszcze 10 minut, aż marchewka i ziemniaki będą miękkie.

  3. Podawaj z pajdą dobrego chleba z masłem albo olejem i posypane koperkiem.

Wariacje: 

  • Zamiast ziemniaków możesz dodać pół szklanki ryżu

  • Możesz użyć białej kapusty

  • Zupę możesz zagęścić miksując kilka łyżek zupy i dodać z powrotem do garnka.

bottom of page