Kotlety z grochu
Te kotlety wykonuje się tak, jak mielone - aromatyczną masę formuje się w zgrabne kotlety i smaży na oleju.
Groch w połówkach nie wymaga namaczania! Na moich warsztatach zawsze były hitem, a w oczach kobiet gotujących dla całych rodzin widziałam nadzieję, że "to może przejdzie".
Składniki na ok. 8 sztuk (4 porcje):
-
szklanka grochu łuskanego (ok. 200g)
-
1 jajko
-
średnia cebula
-
ząbek czosnku
-
1,5 łyżki oleju lub masła
-
2 łyżki bułki tartej lub dowolnej mąki
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
-
Groch ugotuj (możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie do gotowania), aż będzie miękki, ok 20-30 minut.
-
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoto. Dodaj do grochu. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
-
Masę dopraw solą i pieprzem, spróbuj. Dodaj jajko. Masa powinna być dość zwarta i nie lepić się bardzo do rąk. W miarę potrzeby dosyp więcej bułki tartej lub mąki.
-
Rozgrzej olej na patelni. Nie obawiaj się - groch nie ma tłuszczu, więc smażenie w tym przypadku bardzo mu pasuje.
-
Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety. Obtaczaj w bułce tartej i usmaż na rumiano.
-
Podawaj z ziemniakami i mizerią, z sosem grzybowym, z ostrą surówką np. z korniszonów albo w bułce z dodatkami - jak burgery. Dobrze się przechowują i łatwo odgrzewają.
Przepis inspirowany
Bohdan Jacórzyński Rośliny Strączkowe w naszym żywieniu, Warszawa 1984