top of page

Miska różności, czyli bowl z czarną fasolą

To jest pomysł na danie, które możesz dostosowywać do sezonu, humoru albo towarzystwa.

Składniki na 2-4 miseczki:

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_PI
  • szklanka drobnej kaszy jęczmiennej

  • mała cebula 

  • pół papryczki chili 

  • 2 ząbki czosnku 

  • łyżka oliwy

  • kilka różyczek brokułu / kilka szparagów

  • pół szklanki czarnej fasoli 

  • pomidor 

  • kolendra, szczypior  

  • sos tahini - 1/4 szklanki tahini, 1 łyżka cytryny, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę, papryczkę i posiekaj czosnek. Wrzuć je na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię z dodatkiem oliwy. Podsmaż, następnie wsyp kaszę, wymieszaj. Wlej na patelnię 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień, ugotuj kaszę na patelni. 

  2. Fasolę opłucz, i ugotuj w 1 szklance wody, z dodatkiem ząbka czosnku. 

  3. Ugotuj na chrupko brokuły lub szparagi. Podziel na mniejsze kawałki. 

  4. Pokrój pomidory, posiekaj szczypiorek, podziel kolendrę na listki. Składniki sosu wlej do słoiczka, zakreć i energicznie wstrząśnij.

  5. W dwóch lub 4 miskach układaj - kilka łyżek kaszy, na tym ugotowaną fasolę, obok różyczki brokuła albo kawałki szparagów, obok łyżkę pokrojonego pomidora, obok szczypior i kolendrę, a obok kilka łyżek sosu tahini. 

 

Wariacje i inspiracje:

Strączkowy bohater - czarna fasola świetnie wygląda kolorystycznie, ale możesz użyć także fasolę czerwoną, ciecierzycę, czarną soczewicę. 

Warzywa - spróbuj pieczonego kalafiora, pieczonej brukselki, smażonej kapusty (posiekaj, podduś na oleju, dopraw sosem sojowym), dodaj świeżą paprykę, podsmażone liście szpinaku albo jarmużu z czosnkiem.. 

Inne dodatki - orzeszki ziemne albo masło orzechowe, prażone pestki słonecznika albo dyni

Sosyhummus, pesto bazyliowe/pietruszkowe/kolendrowe, sos z masłem orzechowym + sosem sojowym +chilli, inny ulubiony ostry sos, gotowe albo domowe ajvary, pomidorowo-paprykowe-bakłażanowe pasty.

Często do bowla podaje sie też guacamole i różne sosy z awokado. 

bottom of page