Miska różności, czyli bowl z czarną fasolą
To jest pomysł na danie, które możesz dostosowywać do sezonu, humoru albo towarzystwa.
Składniki na 2-4 miseczki:
-
szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
-
mała cebula
-
pół papryczki chili
-
2 ząbki czosnku
-
łyżka oliwy
-
kilka różyczek brokułu / kilka szparagów
-
pół szklanki czarnej fasoli
-
pomidor
-
kolendra, szczypior
-
sos tahini - 1/4 szklanki tahini, 1 łyżka cytryny, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli
Przygotowanie:
-
Pokrój cebulę, papryczkę i posiekaj czosnek. Wrzuć je na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię z dodatkiem oliwy. Podsmaż, następnie wsyp kaszę, wymieszaj. Wlej na patelnię 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień, ugotuj kaszę na patelni.
-
Fasolę opłucz, i ugotuj w 1 szklance wody, z dodatkiem ząbka czosnku.
-
Ugotuj na chrupko brokuły lub szparagi. Podziel na mniejsze kawałki.
-
Pokrój pomidory, posiekaj szczypiorek, podziel kolendrę na listki. Składniki sosu wlej do słoiczka, zakreć i energicznie wstrząśnij.
-
W dwóch lub 4 miskach układaj - kilka łyżek kaszy, na tym ugotowaną fasolę, obok różyczki brokuła albo kawałki szparagów, obok łyżkę pokrojonego pomidora, obok szczypior i kolendrę, a obok kilka łyżek sosu tahini.
Wariacje i inspiracje:
Strączkowy bohater - czarna fasola świetnie wygląda kolorystycznie, ale możesz użyć także fasolę czerwoną, ciecierzycę, czarną soczewicę.
Warzywa - spróbuj pieczonego kalafiora, pieczonej brukselki, smażonej kapusty (posiekaj, podduś na oleju, dopraw sosem sojowym), dodaj świeżą paprykę, podsmażone liście szpinaku albo jarmużu z czosnkiem..
Inne dodatki - orzeszki ziemne albo masło orzechowe, prażone pestki słonecznika albo dyni
Sosy - hummus, pesto bazyliowe/pietruszkowe/kolendrowe, sos z masłem orzechowym + sosem sojowym +chilli, inny ulubiony ostry sos, gotowe albo domowe ajvary, pomidorowo-paprykowe-bakłażanowe pasty.
Często do bowla podaje sie też guacamole i różne sosy z awokado.