Pasztet z grochu
Składniki na keksówkę 22x11cm:
-
1,5 szklanki (300 g) grochu
-
1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
1 duża cebula lub 2 średnie
-
2 średnie marchewki
-
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżeczka lubczyku
-
½ łyżeczki cząbru
-
2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
-
sól
-
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
-
2 łyżki bułki tartej lub uprażonych i zmielonych pestek dyni do wysypania foremki
Przygotowanie:
-
Groch i kaszę przepłucz w zimnej wodzie. Zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu. Wstaw do gotowania na średnim ogniu na pół godziny. Po tym czasie zamieszaj, sprawdź czy jest jeszcze woda i czy groch jest miękki (może być nawet rozpadający się). Jeśli nie, dodaj jeszcze pół szklanki wody. Ugotowaną masę odstaw na bok i zostaw pod przykrywką.
-
Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na 1-2 łyżkach oleju, aż do zrumienienia (7- 10 minut). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, posól, zamieszaj i podduś wszystko razem. Jeśli warzywa się za suche, dodaj jeszcze trochę oleju. Pod koniec smażenia dodaj zioła i przyprawy.
-
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Z grochowej masy wyciągnij przyprawy, dodaj do niej warzywa z patelni, siemię i wszystko dobrze wymieszaj. Zblenduj masę.
-
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, możesz posmarować dodatkowo olejem i wysypać prażonymi i mielonymi pestkami dyni. Wyłóż masę do formy, wygładź na wierzchu i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut.
-
Po tym czasie wyjmij i koniecznie ostudź przed krojeniem. Podawaj na pieczywie albo sam, z ogórkiem kiszonym, sałatką, musztardą, albo „na świeżo” – z pomidorem, ogórkiem zielonym albo sałatą. Pasztet możesz zamrozić.
Polecam też pasztet z paloną cebulą i wędzoną papryką z bloga Soja tu robię