Ile nasion roślin strączkowych jeść?
Znasz piramidę żywieniową? Co jest u jej podstawy i co to oznacza?
Jeśli te pytania są dla Ciebie oczywiste, czytaj dalej. Jeśli nie, zajrzyj szybciutko na tę stronę i wracaj do lektury.
Zalecenia żywieniowe w postaci piramidy, talerza czy innych kształtów to narzędzie, które skierowane jest do każdego człowieka, aby w prosty sposób wiedział jak jego jedzenie powinno wyglądać w odniesieniu do najnowszych badań naukowych.
Zalecenia żywieniowe to także najbardziej rozpowszechnione na świecie narzędzie do realizacji polityki wyżywienia. Służą specjalistom jako punkt odniesienia do tego jak edukować i na jakie tory kierować codzienne żywienie jednostek tak, aby przez całe życie były zdrowe i aktywne (i składały się na zdrowe społeczeństwo).
Takie są założenia. Zalecenia żywieniowe spotykają pewne przeszkody w praktyce
i między innymi dotyczą one bohaterskiej ekipy Be Strąk.
Nasiona roślin strączkowych są obecne w większości zaleceń żywieniowych na świecie, jednak odgrywają różne role. Czasem zastępują mięso, w innym przypadku składają się na porcje warzyw. W niektórych miejscach na świecie rekomenduje się ilość jaką warto zjadać w ciągu dnia, w innym pozostawia się to w domyśle.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje zastępowanie mięsa nasionami roślin strączkowych przynajmniej w 1-2 posiłkach tygodniowo. Jednak nie wiemy ile wynosi porcja.
Dieta planetarna EAT Lancet wskazuje, że średnio należy zjadać 50g suchych nasion roślin strączkowych dziennie, to znaczy ok. 100g gotowanych, czyli ok. pół szklanki.
A oprócz tego, 25g produktów sojowych i 25g orzeszków ziemnych, czyli też strączkowych, ale z „tłustej” kategorii.
Analiza światowych zaleceń skłoniła grupę kanadyjskich naukowców do próby ujednolicenia rekomendowanej porcji. Ustalono porcje 100g gotowanych strączkowych jako porcję dostarczającą znaczącej ilości składników mineralnych i odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Częstość spożycia miałaby być dostosowana do kultury i lokalnych zaleceń.
Możemy pokusić się zatem o stwierdzenie: warto, aby w przeciętnej tygodniowej polskiej racji pokarmowej znalazło się 100-200g nasion roślin strączkowych.
To dobry początek.
Zestawione zalecenia z różnych krajów możesz sprawdzić tutaj.
Czyli podsumowując:
100 g = pół szklanki ugotowanych strączkowych = mniej niż pół puszki = ok. 15 nasion dużego Jasia.
Możesz łatwo włączyć taką ilość do jednego lub potraktować jako odżywczy dodatek
w kilku posiłkach.
Mała rzecz robi wielką różnicę :)